OLENKO PILALLE HEMMOTELTU PENTU?

Oli melkein keskiyö, kun leffaillan keskustelu kääntyi jostain syystä jäätelöautoihin ja niiden psykedeellisiin rallatuksiin. Ystäväni sanoi silloin jotain, joka jäi kummittelemaan mieleeni viikoiksi. Hänen Isänsä oli väittänyt hänelle hänen ollessa lapsi että jäätelöauto on onkin oikeasti poliisiauto, joka vie lapsia vanhempiensa luolta. Isä kertoi tämän hänelle siksi, koska heidän perheellään ei ollut varaa jäätelöauton jäätelöihin. Tällä tavalla he välttivät lapsen jäätelön pyytämisen ja pahan mielen, joka seuraisi kun he joutuisivat joka kerta kieltäytymään. Tämä myös aiheutti sen että, kun jäätelöauto kurvasi heidän pihaansa iloisesti rallattaen, minun ystäväni juoksi vauhdilla sisään piiloon poliiseilta kun muut lapset juoksivat iloisesti hypähdellen jäätelöauton luo. Meilläkin oli tiukkaa rahasta nuoruudessani, eikä meilläkään ollut varaa jäätelöauton jäätelöihin, mutta silti sain jäätelöautosta jäätelöä. Aika useinkin. Tajuttuani tämän olen viettänyt valehtelematta pari viikkoa miettien miten paljon vanhempani ovat minulle elämässään antaneet.

Image and video hosting by TinyPic

Vanhempani erosivat minun ollessani reilun vuoden ikäinen. Sen jälkeen Äitini on toiminut yksinhuoltajanani, vaikka virallisten papereiden mukaan vanhemmillani oli yhteishuoltajuus. Asuin Äitini kanssa, ja näin Isääni usein. Meillä ei ollut mitään vuoroviikkoja tai joka-toinen-viikonloppu Isän luona juttuja. Välillä saatoin nähdää Isääni joka päivä, ja joskus taas harvemmin. Isäni oli kuitenkin läsnä lapsuudessani tiivisti.
Vanhempani eivät ole varakkaita, minkä johdosta elämämme on silloin tällöin ollut taloudellisesti hankalaa. Vanhempieni eron jälkeen Isäni menetti työpaikkansa ja on ollut siitä lähtien vain pätkätöissä. Suuremman osan elämästäni Isäni on ollut työtön. Äitini on ollut taas koko elämäni ajan töissä ja pyörittänyt samalla myös mummini taloutta mummin kuolemaan saakka. Lapsuudessani kun Äiti oli hakenut minut töiden jälkeen tarhasta tai koulusta, menimme suoraan mummini luokse, jossa Äitini sitten laittoi mummilleni ruokaa, siivosi hänen asuntonsa ja hoiti mummin asiat kuntoon ennen kuin pääsimme lähtemään takaisin kotiin illaksi.
Meidän perheellä ei ole oikeastaan koskaan ollut paljoa ylimääräistä rahaa. Äitini rahat ovat menneet minun suuni lisäksi mummin suuhun ja isälläni ei taas ollut tuloja saati edes omaa asuntoa. Silti minulla oli aina siistit ja uudet vaatteet koulussa päällä. Silti sain aina uusimman Witch lehden kaupasta ja Pokemon limpparia saunajuomaksi lauantaisin.

Image and video hosting by TinyPic

Jouluisin joululahjoista kääriytyi upeita toivomiani leluja ja syntymäpäivinäni Äitini järjesti aina kaikille vieraille jotain tekemistä. Kerran menimme synttäriporukalla uimahalliin uimaan ja toisella kerralla kokeilemaan ratsastusta. Kaikki rahat menivät tietenkin Äidin kukkarosta. Äitini on sanonut että syntymäpäivät ovat vain kerran vuodessa ja hän halusi aina järjestää jotain, jotta syntymäpäivät jäisivät mieleen. Minun tarpeeni tulivat aina ensin. Äitini osti minulle uusia vaatteita, ettei minua kiusattaisi koulussa. Hän on mieluummin otti rahan pois itsestään ja pärjäsi vähemmällä, kuin se että minä en olisi saanut jotain. Äitini on mieluummin parsinut vanhat sukkahousunsa kasaan kuin ostanut itselleen uudet. Äitini kustannuksella minä olen saanut nauttia uusista kengistä, omasta kännykästä, hienoista leluista ja pienistä kylpylälomista. Isälläni taas on usein ollut vähemmän rahaa, mutta silti Isänikin on pyrkinyt antamaan minulle vähistään. Isäni oli ollut vuosia työttömänä, enkä toivonut häneltä mitään syntymäpäivälahjaksi. Silti hän pamahti syntymäpäiväjuhlilleni hienot stereot kainalossaan. Hän asensi vielä nuoruutensa huippustereoista jääneet kuparijohdot taakse.

Image and video hosting by TinyPic

Aina elämäni ei ole kuitenkaan ollut pelkkää hemmottelua. Välillä ollaan syöty sitä ruokaa mitä kirkon pakastimesta on meille löytynyt. Kodin tavaroita on myyty pois, jotta olemme saaneet rahaa laskuihin. Samalla toinen vanhemmistani sairastui pahasti, ja joutui käymään useasti sairaalassa hoidoissa. Toinen vanhempani meinasi myös tehdä itsemurhan, mutta viime hetkellä päättikin onneksi taistella. En ole ikinä ollut niin kiitollinen kuin silloin olin, kun kuulin että aamun juna oli sinä aamuna ollut myöhässä. Mummini on kuollut silmieni edessä sairaalassa ja on ollut aikoja, jolloin olen saanut joululahjaksi vanhemmiltani vain paketillisen citymarketin sukkia ja rasiallisen lempisuklaatani. Elämäni ei ole aina ollut ruusuilla tanssimista, mutta silti huonoimpinakin aikoina vanhempani ovat yrittäneet antaa minulle mahdollisemman paljon. Aina.

Nyt vasta pääsemme itse otsikkoon. Olenko minä pilalle hemmoteltu pentu? Olenko syntynyt kulta lusikka suussa? Olenko minä narsisti? Olenko minä itserakas ihminen, joka saa aina kaiken ja vielä helposti? Pidänkö kaikkea itsestäänselvyytenä?
Joku voi, ehkä miettiä miksi minä kysyn nämä kysymykset? Siksi koska olen saanut kuulla nämä kaikki kysymykset elämäni aikana. Niitä ei ole koskaan esitetty minulle suoraan, mutta olen silti saanut kuulla niistä. Olen hemmoteltu lapsi, mutta en mielestäni pilalle hemmoteltu. En näe syntyneeni kulta lusikka suussa enkä pidä saamiani asioita itsestäänselvyytenä. Vanhempana olen ymmärtänyt miten paljon vanhempani ovat uhranneet omasta hyvinvoinnistaan minun vuokseni. Tietenkään viisi vuotiaana en ole asiaa ymmärtänyt, koska silloin vielä luulin että rahaa saa aina helposti seinästä. Ettekä usko miten paljon voi sydämeen koskea, kun eräänä iltana kerroin isälleni että minua oltiin sanottu narsistiseksi henkilöksi. Isäni kysyi mitä narsisti tarkoittaa ja etsi vielä sanan merkityksen tietojätti kirjastaan, jonka jälkeen hän luki merkityksen ääneen ja kysyi miksi joku sanoo että minä olisin narsisti? Isäni kysyi käyttäydyinkö minä kuin narsisti? Olenko minä narsisti? Illalla itkin kotona. Olen kysynyt tapauksen jälkeen lähimmäisiltäni, olenko narsisti? Olen vainoharhaisesti ajatellut, että olen narsisti koska joudun kysymään muilta olenko narsisti. Olen nuorena kyllä käyttäytynyt typerästi, olen puhunut muista pahaa ja muutenkin ollut typerä teinin hutjake, mutta en silti näe että olisin käyttäytynyt kuin narsisti. En pidä itseäni narsistisena, ja nyt kun sanoin noin ajattelen että kaikki ajattelevat että olen narsisti koska kaikkihan sen kieltävät. Jestas, mutta nyt takaisin aiheeseen.

Image and video hosting by TinyPic

Olen perheeni ainoa lapsi. Kummallakaan vanhemmallani ei ole uutta perhettä, josta pitää taloudellisesti huolta. Vain minä ja vanhemmat. Olen aina ollut todella läheinen vanhempieni kanssa. Soittelemme päivittäin ja jaamme tunne elämäämme toisillemme. Meillä on aina ollut tapana puhua asioistamme toistemme kanssa ja pohtia ongelmia perheenä. Välitämme toisistamme paljon ja osoitamme välittämisen myös hemmottelun muodossa.
Nyt vanhempana pystyn vuorostani hemmottelemaan silloin tällöin vanhempiani. Juttelin poikaystäväni kanssa aiheesta ja hän totesi ettei heidän perheessä hemmotella niin paljoa, mikä on myös ymmärrettävää koska heidän perheessä on enemmän lapsia. Useamman lapsen perheessä lapsiin menee enemmän rahaa kuin yhteen ja silloin täytyy myös huomioida että kaikki lapset saavat tasapuolisesti. Ainoana lapsena saan vanhemmiltani kaiken huomion ja  rakkauden.
Aina emme taloudelliseen tilanteen vuoksi kykene antamaan mitään hienoa tavaraa toisillemme, mutta silloin paistetaan lettuja tai hierotaan niskoista jumit pois. Mutta silloin tällöin kun taloudellinen tilanne sallii saatamme ostaa toisillemme jotain, koska tiedämme että se voi tehdä toisen iloiseksi.

Image and video hosting by TinyPic

Olen saanut elämässäni paljon, enemmänkin mitä ansaitsenkaan. En ole mielestäni kuitenkaan pilalle hemmoteltu, koska olen ymmärtänyt miten paljon vanhempani ovat antaneet itseltään pois minun vuokseni. Vanhempani ovat opettaneet minulle paljon tärkeitä asioita elämästä ja lukion jälkeen aloitinkin heti työskentelemään siivousyrityksessä. Tänä syksynä minulle tuli viisi vuotta täyteen samaisessa yrityksessä ja asun omassa asunnossani. Maksan itse vuokrani, laskuni, ruokani ja kustannukseni. Vanhempieni ei tarvitse enää elättää tai hemmotella minua. Vanhemmilleni jää enemmän rahaa heille itselleen ja viime vuosina he molemmat ovat vihdoin oppineet elämäänkin hieman enemmän itselleen. Silloin tällöin tarvittaessa vanhempani auttavat minua ja olen siitä kiitollinen. Olen kiitollinen vanhemmilleni, jotka ovat antaneet minulle mahdollisemman paljon ja ovat jaksaneet pitää huolta lähimmäisistään huonoimpinakin aikoina. Kiitos Äiti ja Isä.

Kyllä olen hemmoteltu vanhempieni rakkaudella. 
Ei kaikki hemmottelu voi olla pahasta.


PS. Jollain tavalla tuntui tärkeältä kirjoittaa näinkin henkilökohtaisesta aiheesta blogi kirjoituksen muodossa. Vuosien aikana on aina tuntunut, että olen joutunut selittelemään, jos vanhempani ovat hemmotelleet minua tai jos minä olen hemmotellut vanhempiani. Tämä on meidän perheen välinen asia, joten muiden mielipiteistä ei tarvitse välittää, mutta onhan se ikävää ja mieltä masentavaa kuulla että seläntakana puhutaan että olen syntynyt kultalusikka suussa tai että olen narsisti. Toivon että tämän blogi kirjoituksen myötä saan ainakin osan ymmärtämään meidän perheen hemmottelua eikä minun tarvitsisi enää selitellä.
Tiedän myöskin että monella muulla on ollut paljon rankempi lapsuus ja osalla taas paljon mukavampi lapsuus. Jokainen perhe on erilainen, mutta tälläinen on minun perheeni.

4 comments

 1. Jos oisit narsisti, sulle ei missän vaiheessa tulisi mieleenkään kysyä itseltäsi, oletko. Narsistit harvoin kyseenalaistavat itseään. Ja voin sanoa, että tunnen niitä muutaman kappaleen.
  Ole siis huoleti, et ole.

  Siinä että vanhemmat pitää huolta että lapsi saa kaiken tarvitsemansa ei ole mitään väärää. Siullakin on ollut rankka lapsuus, ja olet ansainnut kaiken rakkauden mitä saat ja olet saanut. Tiedän että se ei ole ollut pelkästään sitä hemmottelua, oon tuntenut siut sen verran pitkään että tiedän siihen liittyneen varjopuoliakin.

  Anteeksi että jäätelöauto jäi kummittelemaan. Miulle se on aina ollut semmoinen hauska juttu kertoa. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. <3 <3 <3

   Jäätelöauto juttu kyllä naurattaakin aina välillä :D

   Delete
 2. Teidän perhe on juuri ihana ja täydellinen sellaisena kuin se on 💖 Sinulla on aivan mahtavat vanhemmat, joita itse vain voin unelmoida. Ole vain rauhassa ylpeä perheestäsi ja siitä kuinka hemmottelette toisianne, olette sen ansainneet 💕

  Toiseksi, minä en voi ymmärtää kuinka sinusta saisi tehtyä narsistin. Nämä ihmiset, jotka näin puhuvat eivät selkeästi tunne sinua ja perheesi taustoja riittävästi. Huoli pois siis, olet ihana ja täydellinen omana itsenäsi ja juuri täydellinen ystävä! 💗

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Tiina <3 :-) Sie olet ihana!

   Delete